VODIČ

Kako pravilno izbrati umetno jelko?

Izbrati naravno ali umetno jelko

Velikost jelke

Kakovost jelke

Trendi 2019/2020

Naravna ali umetna jelka

Vsako leto si želimo, da imamo božično – novoletne praznike kar se da lepo dekorirane, saj je to poseben čas, ki ga preživimo s svojimi najdražjimi. Lepa dekoracija doda prostoru toplino in prijeten občutek bivanja. Da bo naša božično novoletna dekoracija popolna, je osnova za to čudovita novoletna jelka. Pred nakupom se vedno sprašujemo, ali je primernejša naravna ali umetna jelka. Da bo vaša odločitev lažja in pravilna, smo za vas pripravili kratek vodič.

Verjetno imate doma dotrajano umetno jelko, ki ne služi več svojemu namenu ali pa ste imeli naravno jelko, vendar vas je motilo odpadanje iglic in spraševanja se, kam odvreči posušeno naravno jelko.

Naravne novoletne jelke so na prvi pogled ugodnejša izbira, gledano na daljše časovno obdobje od 5, 10, 20 ali več let pa pridemo do ugotovitve, da naravna jelka niti ni ugodna rešitev v primerjavi z umetno jelko. Na daljše obdobje, je cena naravne novoletne jelke bistveno višja v primerjavi z umetno jelko.

Umetna jelka 210 cm Sankt Moritz PE/pvc novoletne jelke Bonsai

Naravnim jelkam odpadajo iglice, so hitro vnetljive, nerodne za prenašanje (niso zložljive), uporabne le 1 sezono, nimajo priložen podstavek in sečnja naravnih jelk je ekološko sporno. To je le del neprijetnosti, ki jih lahko opazimo pri uporabi naravnih jelkah.

Umetne jelke imajo vse zgoraj nevedene slabe lastnosti izboljšane, in sicer so naše umetne jelke težko vnetljive in izdelane iz zdravju neškodljivih materialov, zato so tudi brez vonja, iglice ne odpadajo, so enostavne za postavitev (zložljive) in imajo seveda priložen podstavek. Iz izkušenj naših strank se uporablja umetna jelka približno 15 let. Na voljo so različni modeli vrhunske kakovosti, ki se razlikujejo v gostoti krošenj, videzu (od zelenih do zasneženih), višini in širini ter v detajlih, ki naredijo umetne jelke povsem realistične. Zelo pomembno je, da so umetne novoletne jelke težko vnetljive, kar ogromno pripomore k varnosti, po drugi strani pa se odpovemo sečnji naravnih jelk. Umetne novoletne jelke so že tako dodelane, da imajo izjemen naraven videz.

Velikost jelke

Umetna jelka Slim Praga

Večja kot je jelka, boljše pride do izraza in »bogatejši« ima izgled. Vseeno pa ni vsak prostor primeren za poljubno veliko jelko. Najprej si izberemo točko v prostoru, kjer želimo postaviti novoletno jelko. Premerimo, kakšna bi bila optimalna višina in širina. Če smo omejeni s širino, vam svetujemo izbor ožje – slim novoletne jelke. Najvišja novoletna jelka mora biti visoka približno 30 cm pod stropom. Povprečna velikost je nekje med 180 in 210cm, seveda če to dopušča prostor. Premer jelke naj bo tolikšen, da bo prehod nemoteč.

Kakovost umetne jelke

Na tržišču lahko opazimo ogromno modelov novoletnih jelk, pretežno jelke nižjega cenovnega – kakovostnega ranga. Dobro premislite, kater kakovostni razred si želite, saj vam bo umetna jelka dobro služila približno 15let. Stroškovno gledano, če je cena za umetno božično drevo 150 eur, to predstavlja letni strošek (15 let) le 10 eur.

Kakovost umetne jelke pa lahko presodite sami. Kakovostno božično drevo mora imeti pristno naravno zeleno barvo, natančno izdelane iglice, košato krošnjo, močne in kompaktne posamezne veje, sredico veje v rjavi barvi, imeti mora hiter preklopni mehanizem, izdelana iz težko vnetljivega materiala, brez vonja ter iz zdravju neškodljivih materialov. Najvišji kakovostni razred pa so jelke, ki imajo celo stranske veje odebeljene v rjavi barvi.

Material, iz katerega so izdelane umetne novoletne smreke oziroma jelke so: PE, PVC in PP. PE material omogoča izdelavo posebno realističnih smrekovih iglic, ki so celo na otip kot bi bile naravne. Umetne jelke iz 100% PE materiala so najkakovostnejše oz. imajo najboljši realističen videz. Ker pa so tovrstne jelke cenovno dražje v primerjavi s PVC materialom, je odlična izbira tudi mešanica PE in PVC materiala. Tu morate biti zelo pozorni, nekateri modeli jelk imajo vejice v zunanjem delu iz PE materiala, v notranjem (manj vidnem delu) pa izdelane iz PVC materiala. Pri nekaterih – boljših modelih se ta razlika skoraj ne opazi, nekaterim modelom pa je razlika izjemno opazna in zelo moteča. Pri vseh naših modelih je razlika komaj da opazna. Iz PP materiala so izdelani umetni borovci, ki imajo čisto tanke iglice. Borovci iz 100% PP materiala imajo bolj naraven videz kot borovci z mešanim materialom, torej PP in PVC.

 

Trendi 2019/2020

Naravno in čisto

novoletna dekoracija 2019 2020

Naravne, ročno narejene in enostavne dekoracije so prava pot! Takšne dekoracije oddajajo občutek udobja in ustvarijo domač ambient v mrzlih zimskih nočeh.

Zemeljske barve povezujejo sodobne, domače in naravne izglede. Povezava le teh se ustvari z združevanjem mirnih, hladnih, čistih nevtralnih barv s toplimi odtenki in dodatki avokado zelene barve. Surovi, matirani in nerafinirani zaključki še najbolj poudarjajo ta spontan izgled. Zemeljske barve kot so orehova rjava, temno rdeča in zelena letos prevladujejo v novoletnih dekoracijah. Izsušena, neravna, divja  zunanjost in zgubane teksture definirajo pravi pomen narave in realizma.

Mir in spokojnost

Zvezde, zvezdni prah, luna in mesečina so inspiracija za tovrstne novoletne dekoracije, ki naredijo čist in minimalističen učinek. Te motivi ustvarijo poetično in moderno pravljično atmosfero. Ta trend sledi potem čistih prazničnih dekoracij in se igra z nenavadnimi oblikami ter z zunanjimi površinami. Barve obsegajo pastelne in nevtralne odtenke ter čisto hladno zlato barvo. Te barve spremljajo odsevna svetloba in motni vizualni efekti, ki dopolnijo izgled do popolnosti. Razni materiali kot so papir, kamen in biseri, popestrijo novoletne dekoracije. Vključuje prefinjeno steklo z ultra gladko lesketajočo površino, matirane zaključke, dodatke z drobnim peskom, zgubane ter prepognjene površine in tudi naravni papir.

Eleganca, glamuroznost in posebnost

Živahne barve združene s temnimi odtenki se odlično usklajujejo ter skupaj s svetlikajočimi površinami ustvarijo čarobne efekte. Temelj tega trenda je živa osnovna barva. Pod elegantnimi in temnimi odtenki je lahko tudi delček kontrastne barve, na primer zlate barve. Materiali uspešno ustvarijo dramatičen efekt preko bleščeče kovinske površine in lesketa. Predstavniki tega elegantnega trenda so bleščeči diski, bleščice, gladki zaključki z visokim leskom, žamet in bleščeča peresa.

Igrivo in živahno

Majhni okraski in figure prinesejo domu veselje in oblico užitka. Novoletni okraski prekipevajo od duhovitosti, šarma in barv, kot so nežna roza, svetlo rjava, zelena in bela. Vse te združene barve, skupaj z pletenimi dodatki in mlečnim steklom ustvarijo živahno božično dekoracijo. Artikli z domišljijskimi vzorci in kreativnimi origami-ji se dobro navezujejo z letošnjim sladko-fantazijskim trendom. Najbolj popularni so živahno pobarvani kristali, našitki ter norveški karirasti vzorci.

novoletna jelka Finland zasnežena

ŽELIMO VAM LEPE PRIHAJAJOČE PRAZNIKE !